ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΒΑΛΟ
2.10.2018-18.12.2018

Ο νέος κύκλος διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης στην Γκαλερί Μαρνέρη αποτελεί μια συναρπαστική ταξιδιωτική περιήγηση στα μεγάλα μουσεία του κόσμου και μία πιο προσεκτική ματιά στα αριστουργήματα που φυλάσσονται σε αυτά. Αυτά τα μεγάλα έργα τέχνης αποτελούν «τόπους» στους οποίους συνδιαλέγονται η παρουσία με την απουσία και εκφράζονται, χωρίς λέξεις στοχασμοί και συναισθήματα.

Ο τεράστιος πολιτισμικός πλούτος που στεγάζεται στα μεγάλα μουσεία του κόσμου ξεπερνά κατά πολύ τις χρονικές δυνατότητες αυτού του σεμιναρίου, οπότε εκ των πραγμάτων έχει γίνει μια αυστηρή επιλογή πόλεων, μουσείων και έργων τέχνης που να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γεωγραφικών, χρονολογικών και πολιτισμικών αναφορών.

Κάθε πόλη παρουσιάζεται σε δύο συναντήσεις μέσα από τα πιο σημαντικά μουσεία της και κάθε μουσείο με μια επιλογή από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του. Στον πρώτο κύκλο αυτού του σεμιναρίου το ταξίδι περιλαμβάνει τη Μαδρίτη, τη Φλωρεντία, τη Νέα Υόρκη, τη Βιέννη και το Τόκυο.

Οι παρουσιάσεις έχουν τη μορφή διαλέξεων που διαρκούν δυο εκπαιδευτικές ώρες. Επικεντρώνονται στις εικαστικές τέχνες με έμφαση στη ζωγραφική, αλλά και σύντομες αναφορές στη γλυπτική και το design. Για την ουσιαστικότερη κατανόηση του αντικειμένου γίνεται συχνά χρήση εξωεικαστικών αναφορών από τη μουσική, την λογοτεχνία, , τη φιλοσοφία, τη φύση και την επιστήμη που συνδυάζονται (συγχρονικά ή διαχρονικά) με τις εικαστικές μορφές με γνώμονα τη μορφή, το περιεχόμενο ή το ύφος. Η παρουσίαση στηρίζεται στο λόγο και στην εικόνα με προβολή ιδιαίτερα πλούσιου εικονογραφικού υλικού.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων (κοινωνικο-ιστορική, φορμαλιστική, ψυχαναλυτική, σημειολογική κ. α.) με διαφορετική έμφαση και βαρύτητα σε κάθε ενότητα. Ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων στοχεύει αφενός στην εξοικείωση με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ερμηνεία των έργων και αφετέρου στην βαθύτερη και ουσιαστικότερη μελέτη και κατανόηση του ίδιου του αντικειμένου. Πέρα βέβαια από τις ερμηνείες οι συναντήσεις στοχεύουν στην ανάδειξη της «διαφάνειας» των έργων και των στοιχείων εκείνων που τα καθιστούν τόπους.

Ο γενικότερος στόχος του σεμιναρίου ιστορίας της τέχνης δεν είναι απλώς πληροφοριακός, γνωστικός ή αισθητικός. Τα μαθήματα ουσιαστικά στοχεύουν στην συγκρότηση ενός εννοιολογικού σύμπαντος στο οποίο έννοιες που αφορούν στην τέχνη και τον πολιτισμό να κατέχουν μια σημαντική θέση. Κατανοώντας καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους συγκροτούνται και λειτουργούν οι μορφές του κόσμου που μας περιβάλλει κατανοούμε βαθύτερα και κάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό και τη θέση του στον κόσμο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

2/10/2018 & 9/10/2018
ΜΑΔΡΙΤΗ
Prado / Thyssen Bornemisza / Reina Sofia

16/10/2018 & 23/10/2018

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Uffizi / Accademia / Medici Ricardi / Pitti

30/10/2018 & 6/11/2018
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Metropolitan / MoMA

27/11/2018 & 4/12/2018

ΒΙΕΝΝΗ
Kunsthistorisches / Albertina / Belvedere / Leopold

11/12/2018 & 18/12/2018

ΤΟΚΥΟ

Tokyo National Museum / Nezu Museum / Ota Memorial / Mori building

Οι διαλέξεις* πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 19:00-21:00, στη Γκαλερί Μαρνέρη, στην Ακρόπολη.

Kόστος δέκα διαλέξεων: 198 ευρώ

Η εγγραφή γίνεται με την εξόφληση του κύκλου συναντήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλ: 2108619488

*Την Τρίτη 13/11 και 20/11 κατ’εξαίρεση δεν θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις.

View Also
Shopping Cart
No products in the cart.