ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΒΑΛΟ: ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ – ΚΥΚΛΟΣ Α: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΡΜΠΕ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΤ
18.10.2016 – 6.12.20

Ο νέος κύκλος διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης στη Γκαλερί Μαρνέρη αποτελεί μια εκτενή εισαγωγή στην Μοντέρνα τέχνη. Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, η εικόνα του ανθρώπου για τον κόσμο και για την θέση του σ’ αυτόν υφίσταται ραγδαίες διαφοροποιήσεις, μέσα από μια σειρά παραμέτρων, όπως η βιομηχανική ανάπτυξη, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, η σύγκρουση πραγματισμού και μεταφυσικής, η εμφάνιση της φωτογραφίας και πολλές άλλες, που θέτουν σε κρίση το ρόλο της ζωγραφικής και της τέχνης γενικότερα και δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα για την ίδια τη φύση και το νόημα της αναπαράστασης.

Η Μοντέρνα τέχνη αποτελεί κάποιον τρόπο μια καλλιτεχνική περιπέτεια κατά τη διάρκεια της οποίας δίνονται απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα με διαρκή επαναπροσδιορισμό των τρόπων, των όρων και των ορίων της τέχνης. Η περιπέτεια αυτή είναι συναρπαστική γιατί αποκαλύπτει νέες εκφραστικές δυνατότητες, καθιστά το χιλιοειδωμένο πρωτοφανέρωτο, ανακαλύπτει καινούριες επικράτειες ενδιαφέροντος, αλλά στην εποχή της υπήρξε αρκετά προβληματική στην ουσιαστική της προσπέλαση, γιατί πολλές φορές είναι υποκειμενική, προηγείται του κοινού αισθήματος και μετέρχεται τόσων πρωτόγνωρων μέσων που καθίσταται δύσκολα προσβάσιμη. Ο κύκλος αυτός έχει στόχο να παρατηρήσει με πιο προσεκτικό τρόπο αυτή την περιπέτεια και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους βρίσκει την έκφραση και διατύπωση της στο εργο των μεγάλων ζωγράφων της εποχής όπως ο Κουρμπέ, ο Μανέ, ο Ντεγκά, ο Μονέ, ο Γκωγκέν, ο Βαν Γκογκ, ο Σερά, ο Σεζάν και ο Κλιμτ.

1 / Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 /θα γινει την τελευταια Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016
• ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ
Κρίσεις, αποφάσεις, καταφάσεις και αντιφάσεις

2 / Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 / Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

• EDWARD MANET

Le Peintre de la vie moderne

3 / Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 / Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016
• ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ – MONET – DEGAS
Η αβεβαιότητα και η γοητεία του εφήμερου και του φευγαλέου. Η αισθητικοποίηση της όρασης, η φύση της τέχνης και η τέχνη της φύσης. Η πραγματικότητα που προκύπτει από τις εικαστικές παραλλαγές της.
4 / Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 / Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
• PAUL GAUGUIN
Ο ‘πριμιτιβισμός’, η διαστολή της μνήμης και ο πολιτιστικός συγκρητισμός. Η χαρά και οι θλίψη ως θύρες του μυστηρίου.
5 / Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 / Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016
• VINCENT VAN GOGH
Η περιδίνηση του υποκειμένου, η επιμονή του ανθρωπισμού, η υποκειμενική προβολή και η συναισθηματική έκφραση
6 / Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 / Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016
GEORGES SEURAT
Η συνάντηση της τέχνης με την επιστήμη και της διάλυσης με τη σύνθεση. Η οπτική χρωματική μίξη και η γεωμετρική οργάνωση της σύνθεσης

7 / Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 / Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016
PAUL CEZANNE
Η ισορροπία ανάμεσα στην αίσθηση της φύσης και τη νοητική οργάνωσή της στο ζωγραφικό έργο. Ένα είδος φιλοσοφικής διερεύνησης της εμπειρίας της πραγματικότητας με ζωγραφικά μέσα.
8 / Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 / Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016
GUSTAV KLIMT
Η δεξιοτεχνική αισθητικοποίηση των ανεξέλεγκτων δυνάμεων του υποσυνειδήτου. Ο αξιοθαύμαστος συνδυασμός της παραστατικότητας με την αφαίρεση και του ορατού με το νοητό και το συμβολικό.

Οι παρουσιάσεις έχουν τη μορφή διαλέξεων που διαρκούν δυο εκπαιδευτικές ώρες και καλύπτουν τις σημαντικότερες ενότητες της ιστορίας της τέχνης και του πολιτισμού. Επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες και σε αυτό τον κύκλο ιδιαίτερα στη ζωγραφική. Για την ουσιαστικότερη κατανόηση του αντικειμένου γίνεται συχνά χρήση εξωεικαστικών αναφορών από τη μουσική, την λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη φύση και την επιστήμη που συνδυάζονται (συγχρονικά ή διαχρονικά) με τις εικαστικές μορφές με γνώμονα τη μορφή, το περιεχόμενο ή το ύφος. Η παρουσίαση στηρίζεται στο λόγο και στην εικόνα με προβολή ιδιαίτερα πλούσιου εικονογραφικού υλικού σε διαφάνειες.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων (κοινωνικό-ιστορική, φορμαλιστική, ψυχαναλυτική, σημειολογική κ. α.) με διαφορετική έμφαση και βαρύτητα σε κάθε ενότητα. Η συνδυασμός αυτών των μεθόδων στοχεύει αφενός στη εξοικείωση με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ερμηνεία των έργων και αφετέρου στην βαθύτερη και ουσιαστικότερη μελέτη και κατανόηση του ίδιου του αντικειμένου.

Ο γενικότερος στόχος του σεμιναρίου ιστορίας της τέχνης δεν είναι απλώς πληροφοριακός, γνωστικός ή αισθητικός. Τα μαθήματα ουσιαστικά στοχεύουν στην συγκρότηση ενός εννοιολογικού σύμπαντος στο οποίο έννοιες που αφορούν στην τέχνη και τον πολιτισμό να κατέχουν μια σημαντική θέση. Κατανοώντας καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους συγκροτούνται και λειτουργούν οι μορφές του κόσμου που μας περιβάλλει κατανοούμε βαθύτερα και κάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό και τη θέση του στον κόσμο.

Ο κύκλος περιλαμβάνει οκτώ διαλέξεις που αρχίζουν στις 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 19:00-21:00, στη Γκαλερί Μαρνέρη, στην Ακρόπολη.

-Απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προπληρωμή για τη συμμετοχή σας.

-Κόστος συμμετοχής 8 διαλέξεων 125 ευρώ (συμπεριλ.ΦΠΑ)

-Μεμονωμένες διαλέξεις : 20 ευρώ

-Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας στα 2108619488, 2108668195

View Also
Shopping Cart
No products in the cart.