Art History Seminars-Μαθηματα Ιστορια της Τεχνης” με τον Παντελη Τσαβαλο
2.10.2014 – 21.5.2015

Ο γενικότερος στόχος του σεμιναρίου ιστορίας της τέχνης δεν είναι απλώς πληροφοριακός, γνωστικός ή αισθητικός. Τα μαθήματα ουσιαστικά στοχεύουν στην συγκρότηση ενός εννοιολογικού σύμπαντος στο οποίο έννοιες που αφορούν στην τέχνη και τον πολιτισμό να κατέχουν μια σημαντική θέση. Κατανοώντας καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους συγκροτούνται και λειτουργούν οι μορφές του κόσμου που μας περιβάλλει κατανοούμε βαθύτερα και κάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό και τη θέση του στον κόσμο.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Το σεμινάριο είναι οργανωμένο σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες. Αρχίζει με μια διάλεξη (2 Οκτωβρίου 2014) που αποτελεί ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Πρόκειται για μια παρουσίαση που περιλαμβάνει οπτικές αναφορές με έργα από διάφορες χρονικές περιόδους (παλαιολιθικά βραχογραφήματα, αιγυπτιακές τοιχογραφίες, μινωικά αγγεία, γεωμετρικές παραστάσεις, κλασικά αγάλματα, βυζαντινά ψηφιδωτά, ζωγραφικά έργα των Τζιόττο, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Πιέρο ντελλα Φραντσέσκα, Μπρέγκελ, Βερμέερ, Βαν Γκωγκ, Κλίμτ, Μοντριάν, Πικάσσο, Λισίτσκι, Νταλί, Μαγκρίτ και πολλά άλλα) και θα θίγει μεταξύ άλλων θέματα όπως, η εικόνα και το βλέμμα, η τέχνη και η οπτική αντίληψη, ο νατουραλισμός και η σχηματοποίηση και οι  μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην ιστορίας της τέχνης.

 

Η πρώτη ενότητα εχει θέμα την ΦΥΣΗ και την απεικόνισή της στην τέχνη.

Παρουσιάζεται σε δύο διαλέξεις (16 και 30 Οκτωβρίου 2014) που αποτελούν διαχρονική αναφορά στον τρόπο που απεικονίζεται η φύση στην τέχνη με έμφαση στη δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, αλλά και με πολλές αναφορές σε εξωευρωπαικούς πολιτισμούς και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις πέραν της ζωγραφικής όπως η γλυπτική, η κεραμεική και η υφαντική και οι επεμβάσεις στο τοπίο. Χώμα και πηλός, δέντρα και λουλούδια, φύλλα και κορμοί γίνονται αντικείμενα παρατήρησης και μετατρέπονται σε στοιχεία εικαστικών συνθέσεων με ποικιλία τρόπων και λόγων απεικόνισης.

Η φύση ως τοπίο, η φύση ως σχήμα, η φύση ως χρώμα, η φύση ως απεικόνιση, η φύση ως ψυχολογική προβολή, η φύση ως πεδίο δράσης, η φύση ως ρυθμός, η φύση ως σύμβολο και πολλές απεικονίσεις δεντρων, λουλουδιών και τοπίων από την Αίγυπτο, τη Μινωική κρήτη, τη Θήρα, την Πομπηία, την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι την μεγάλη παράδοση της ευρωπαϊκής τέχνης και έργα καλλιτεχνών όπως οι Greco, Poussin, Turner, Friedrich, Monet, Van Gogh, Gauguin, Seurat, Ernst, Klee, Klimt, Schiele, Mapplethorpe, Goldsworthy και Penone.

 

Η δεύτερη ενότητα έχει θέμα τη ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Παρουσιάζεται σε δύο διαλέξεις (13 και 27 Νοεμβρίου 2014) που επικεντρώνονται στη διαδικασία της δημιουργίας ενός αφηγηματικού πλαισίου που κινείται μεν σε μυθικό χώρο και χρόνο, λειτουργεί ωστόσο ως συμβολική, μεταφορική και αναλογική αναφορά στον δικό μας κόσμο και απαντά εμμέσως στα οντολογικά ερωτήματα που είχαν και έχουν οι άνθρωποι για αυτόν. παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αιγυπτιακές τελετές ψυχοστασίας, αρχαιοελληνικές αφηγήσεις μύθων όπως απεικονίζονται στις μετόπες, τα αετώματα και τις ζωφόρους των ναών, απεικονίσεις μεσαιωνικών χειρογράφων, ζωγραφικά και γλυπτικά  έργα της αναγέννησης και του Μπαρόκ καθώς και έργα συμβολιστών και σουρεαλιστών καλλιτεχνών

 

Η τρίτη ενότητα έχει θέμα την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ τη ΔΟΜΗ και τη ΣΥΝΘΕΣΗ.

Παρουσιάζεται σε τρεις διαλέξεις (11 Δεκεμβρίου 2014, 8 και 22 Ιανουαρίου 2015) και ασχολείται με τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη διευθετεί και οργανώνει τα δομικά στοιχεία της σύνθεσης νοηματοδοτώντας τη μορφή με περιεχόμενο και εξετάζοντας τους τρόπους που αυτά τα στοιχεία λειτουργούν στο επίπεδο, αλλά και το χώρο. Γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές σε έργα καλλιτεχνών όπως οι Giotto, PierodellaFrancesca, LeonardodaVinci, Cezanne, Klee, Kandinsky, Αλεξίου, σε κινήματα όπως ο Κυβισμός, ο Φουτουρισμός, ο Σουπρεματισμός και ο Κονστρουκτιβισμός, καθώς και σε αρχιτεκτονήματα όπως ο Παρθενώνας και η οικία Schröder.

Η τέταρτη ενότητα έχει θέμα τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Η ενότητα αυτή παρουσιάζεται σε δύο διαλέξεις (5 και 19 Φεβρουαρίου 2015) και παρέχει τη δυνατότητα σύνθεσης όλων των προηγουμένων αναφορών σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα που χρησιμοποιεί επιπλέον  την κίνηση και τη μουσική. Γίνονται αναφορές σε θέματα όπως ο κινηματογράφος και η σύνθεση, ο κινηματογράφος και η αφαίρεση, ο κινηματογράφος και η αφήγηση, το μοντάζ, ο κινηματογράφος και η μουσική, ο κινηματογράφος και η ζωγραφική και παρουσιάζονται αποσπάσματα από ταινίες των DzigaVertov, RobertWiene, FritzLang, ManRay, SergeiEisenstein, Luis Buñuel, AndreiTarkovsky, DerekJarmanκαι άλλων.

Η τέταρτη ενότητα έχει θέμα τη ΜΟΔΑ και την τέχνη.

Παρουσιάζεται σε τρείς διαλέξεις (5 και 19 Μαρτίου, 2 Απριλίου 2015) και επικεντρώνεται στη σχέση μόδας και τέχνης, διερευνά ιστορικά τις διακυμάνσεις της έννοιας του ωραίου, την ομορφιά, την εκζήτηση και το στυλ, παρουσιάζει παραδείγματα από την ιστορία της τέχνης όπως η Αμαρνιανή περίοδος της Αιγυπτιακής γλυπτικής και ζωγραφικής και τα μανιεριστικά πορτραίτα του Bronzinoκαι του Parmigianinoκαι καταλήγει στη μόδα του 20ου αιώνα και στη σχέση της με τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη. Θίγει θέματα όπως η έννοια της ταυτότητας, η απόκρυψη και η αποκάλυψη, η σχέση του «εγώ» με το «άλλο», η αντιστοιχία ή αναντιστοιχία περιέχοντος και περιεχομένου και παρουσιάζει κριτικά δημιουργίες σημαντικών σχεδιαστών όπως οι SoniaRykiel, Kenzo, KarlLagerfeld, AzzedineAlaia, ThierryMugler, Jean-PaulGaultier, ChristianLacroix, ReiKawakubo, AlexanderMcQueen, IsseyMiyakeκαι άλλων.

Η πέμτη ενότητα έχει θέμα τον ΧΟΡΟ και την κίνηση.

Παρουσιάζεται σε δυό διαλέξεις (30 Απριλίου και 14 Μαίου 2015) και επικεντρώνεται στους τρόπους που τα δομικά στοιχεία μιας σύνθεσης σε ακίνητα μέσα όπως το χαρτί, ο καμβάς, η πέτρα ή το μέταλλο αποκτούν στοιχεία ρυθμού και κίνησης. Γίνονται διαχρονικές αναφορές σε έργα όπως οι αιγυπτιακές τοιχογραφίες, τα μινωικά κοσμήματα, τα μυκηναικά ειδώλια, τα γεωμετρικά αγγεία, σε έργα καλλιτεχνών όπως οι Botticelli, Cranach, Degas, Renoir, Munch, Klee, Kandinsky, Severini, Nolde, Matisseκαι κινήματα όπως ο Ιμρεσιονισμός και ο Εξπρεσιονισμός.

 

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με μια διάλεξη (28 Μαίου 2015) στην οποία γίνεται ανασκόπηση των θεμάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ενδιαφέρουσες, μικρές αναφορές σε νέα θέματα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108619488.

View Also
Shopping Cart
No products in the cart.