“Soirée” στην Eleni Marneri gallery

“Soirée”

at Eleni Marneri gallery

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Oκτωβρίου 2024

18:00-21:00

Γνωστή για τη θερμή φιλοξενία που προσφέρει πάντοτε στους καλεσμένους της, η Ελένη Μαρνέρη υποδέχεται με χαρά στις 24 Οκτωβρίου τέσσερις εκλεκτούς Θεσσαλονικείς δημιουργούς, στη νεοκλασσική οικία της οδού Πιττακού, για να συνομιλήσουν εικαστικά με το αθηναϊκό κοινό.

Σε αυτό το δημιουργικό φθινοπωρινό Soirée, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θαλπωρή που προσφέρουν οι μικροσκοπικές καρέκλες του Μακεδόνα εικαστικού Γιάννη Αργυριάδη, με τις οποίες κατέκτησε το Α’ Βραβείο Αριστείας στη Χειροτεχνία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Δικτύου Δημιουργικών Ηub Χειροτεχνίας στο Όσλο το 2023.

Να αισθανθούν την μεταξένια υφή των χειροποίητων φορέσιμων γλυπτών, της λαμπρής χειροτέχνισσας και μέλους της περίφημης κοινότητας χειροτεχνών Homo Faber, ki/ko.

Να αφεθούν στην ποίηση που εμπεριέχεται στο μαγικό ξύλινο κουτί που κατασκεύασε η αρχιτεκτόνισσα Νανά Καντσά με τη λιτή αισθητική που τη διακρίνει.

Να γευτούν τα σοκολατένια γλυπτά της chocolate artist Μίνας Αποστολίδη, που το 2024 ανακηρύχθηκε ως μια από τις καλύτερες σοκολατοποιούς σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο, από τον γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau.

Τους τέσσερις δημιουργούς του Βορρά πλαισιώνουν η food editor Αγάπη Μαργετίδη, με την εστέτ παρουσία των αλμυρών κερασμάτων που θα προσφέρει στους καλεσμένους, καθώς και η jewelry artist Σοφία Ζαράρη, με τα υφασμάτινα θηλυκά επιτοίχια γλυπτά της, που ήρθαν στο φως για να ενώσουν στο σχήμα του κύκλου ιδέες, ανθρώπους και τόπους.

Συμμετέχοντες δημιουργοί  : Γιάννης Αργυριάδης, Ki/ko, Νανά Καντσά, MINA Handmade Chocolates, Αγάπη Μαργετίδη, Σοφία Ζαράρη

 

*Το κρασί των εγκαινίων είναι χορηγία του Κτήματος Κυρ-Γιάννη με τη φροντίδα της Trinity Wines.

     

Διάρκεια

24 Οκτωβρίου 2024 – 2 Νοεμβρίου 2024

 

 

ARTISTS INFO 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ Καρέκλα “εκ των Έσω’

‘Καρέκλα “εκ των Έσω’, άκρως εντυπωσιακή, επιβλητική, με μινιμαλιστική αισθητική, μήτρα που εκκολάπτει το υλικό και την ιδέα. Κλέβει την παράσταση ως σκαλοπάτι θέασης ενός κόσμου κοινωνού, κάθισμα απαραίτητο για έπιπλο σπιτικό, γεννά αίσθημα ζεστασιάς για οινοποσία, έφρουσα απόλαυση για την καλή στάση του σώματος. Η ίδια καρέκλα ‘εκ των Έξω’, ικανή να δεχτεί τα πάντα, γίνεται άκρως επικίνδυνη ως μηχανή αλαζονείας, σύμβολο ισχύος για τους εν κέντρο του σύμπαντος καθήμενους, γκρεμίζει τους έχοντες κοντή μνήμη, άλογο νου, στυλ και κύρος. Η τέχνη δεν τους αντέχει.

Η καρέκλα του Γιάννη Αργυριάδη είναι φτιαγμένη από υλικά στέρεα, όπως σύρμα υψηλής αντοχής, μονοκονδυλιά πλεγμένη γύρω από τη μήτρα, αλλά και χαρτί και κεραμικά στοιχεία εύθραυστα, μαλακά, κρυσταλλικά. Ο δημιουργός μας εφιστά την προσοχή στη χρήση της καρέκλας ‘εκ των Έσω και των Έξω’, καθώς αυτή λειτουργεί ως λιχνιζόμενο εκμαγείο μεταξύ τέρψης και εξουσίας.

Κείμενο: Νίκη Γκίζη, συγγραφέας-πολιτισμολόγος

 

ki/ko

Η ki/ko αγαπούσε από πάντα το χρώμα.

Απολάμβανε να βουτά άφοβα στα χρώματα του νερού και να δημιουργεί με την αθωότητα της παιδικής της ψυχής σχήματα αλλόκοτα που μόνο εκείνη μπορούσε να καταλάβει τι σήμαιναν στ’ αλήθεια.

Με τα χρόνια, η αγάπη της για την ζωγραφική την οδήγησε να ανακαλύψει νέους εκφραστικούς κόσμους, ανόθευτους, φτιαγμένους ατόφια από καθαρό μετάξι, βαμβάκι, βελούδο, μαλλί.

Φάροι αδιάψευστοι σε αυτή την πορεία εξερεύνησης και πειραματισμού, με τεχνικές που οι Ιάπωνες εφάρμοσαν πρώτοι στο ύφασμα, η καλλιτέχνις Yoshiko Wada, μαζί με τους Αμερικανούς Carter Smith και Ana Lisa Hedstrom, που στάθηκαν δάσκαλοι και συνάμα αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την αυτοδίδακτη δημιουργό.

Οι τεχνικές δεξιότητες που έχει κατακτήσει μετά από αμέτρητες ώρες συστηματικής ενασχόλησης και πειραματισμού με το αντικείμενο της, ενισχύουν καθοριστικά την ικανότητα της να δαμάζει τις φόρμες που σχηματίζει το χρώμα επάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι του υφάσματος που έχει επιλέξει να πρωταγωνιστεί.

Αργά και σταθερά, με κύριο γνώμονα την διαρκή εξέλιξη των τεχνικών που εφαρμόζει στο πεδίο της τέχνης της, η ki/ko συγκαταλέγεται ανάμεσα στον λαμπρό κύκλο των δημιουργών της πλατφόρμας εφαρμοσμένων τεχνών Homo Faber, εντός της οποίας περιλαμβάνονται σημαντικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που επιμένουν με πάθος να συντελούν μικρά χειροποίητα θαύματα.

Πιστεύει αδιαμφισβήτητα πως από το λάθος μαθαίνουμε. Η φιλοσοφία Wabi-Sabi, που εμπεριέχει στα σπλάχνα της την ομορφιά της ατέλειας την συγκινεί αφάνταστα.

Όταν συναντά κανείς τα αυτοσχέδια φίνα κεντήματα που στολίζουν χαμηλόφωνα τα φορέσιμα γλυπτά της, καμωμένα με πολύχρωμες χάντρες, σαν στιχάκια μικρά που γεννιούνται αυθόρμητα από ποίημα ντροπαλό, ευαίσθητο, η ψυχή δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητη.

Στην δική της γλώσσα, η δημιουργία μεταφράζεται καθημερινά ως βάλσαμο και ευλογία. [Κείμενο: Σοφία Ζαράρη]

 

ΝΑΝΑ ΚΑΝΤΣΑ, Σημειώσεις Μνήμης

Αρχιτεκτόνισσα consultant, συμμετέχει σε projects ως consultant, tabletop designer, stylist. Ασχολείται με την φωτογραφία.

Η μνήμη είναι ταυτόχρονα αποσπασματική και ενιαία. Η πολυπλοκότητα της είναι δύσκολο να αποτυπωθεί.

Στο έργο Σημειώσεις Μνήμης, φωτογραφίες από περιπλανήσεις, προσωπικές ακτινογραφίες και ομάδες συλλαβών χαϊκού, συνθέτουν εικόνες αποσπασματικής ενθύμησης.

Το έργο αποτελείται από οχτώ αυτόνομες ενότητες που λειτουργούν και σαν ενιαίο σύνολο. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκε, η μορφή Leporello, μια από τις παλαιότερες τεχνικές βιβλιοδεσίας, όπου η μορφή ακορντεόν επιτρέπει στο έργο να “διαβαστεί” μεμονωμένα αλλά και συνολικά.

Τα εξώφυλλα του έργου, όπως και το κουτί που εσωκλείονται οι σημειώσεις μνήμης, είναι κατασκευασμένα από ξύλο καρυδιάς, συνθέτοντας ένα συμπαγές σώμα. Η καρυδιά, δέντρο με μεγάλη διάρκεια ζωής, συμβολίζει τη διατήρηση της μνήμης μέσα στον χρόνο.

Το έργο στην έκθεση παρουσιάζεται ανοιχτό. Η ροή του ξεδιπλώνεται μπροστά στον θεατή, προσκαλώντας τον να περιηγηθεί στις εικόνες και τα κείμενα, στον εσωτερικό κόσμο αναμνήσεων και συναισθημάτων.

<Όταν συλλέγεις φωτογραφίες συλλέγεις τον κόσμο> (Sontag 1977:3)

 

MINA HANDMADE CHOCOLATES

Ως μία από τους καλύτερους σοκολατοποιούς στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το 2025,αναδείχθηκε η Μίνα Αποστολίδη, σύμφωνα με τον γνωστό και αξιόπιστο οδηγό γαστρονομίας Gault § Millau (βελγική έκδοση-www.gaultmillau.be).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Μίνα Αποστολίδη και οι χειροποίητες σοκολάτες της MINA εμφανίζονται στον οδηγό, ο οποίος αποτελεί έγκυρο σημείο αναφοράς της κορυφαίας ποιότητας τροφίμων από το 1965.

Με έδρα το Rhode-Saint- Genèse, στα περίχωρα των Βρυξελλών, η Αποστολίδη προτείνει στους Βέλγους , αλλά και όλους όσους ζουν στις Βρυξέλλες μια πλήρη γκάμα προϊόντων σοκολάτας, εμπνευσμένη από την ελληνική κληρονομιά της και τη Μεσόγειο.

 Οι διεθνώς βραβευμένες δημιουργίες της, είναι εμπνευσμένες κυρίως από τις οικογενειακές της παραδόσεις, την ελληνική φύση, καθώς και τη μεσογειακή διατροφή (άφθονη χρήση ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, φυσικών γλυκαντικών).

«Η βοτανική ονομασία του κακάο είναι «theobroma cacao», από το ελληνικό «Θεών Βρώση»: τροφή των θεών. Ως τέτοια, σκέφτομαι τις χειροποίητες σοκολάτες μου MINA: με σεβασμό σε κάθε μία από αυτές ως δημιουργία, και, σε κάθε έναν από τους πελάτες μας, που μας τιμούν επιλέγοντάς τις, εκτιμώντας την ιστορία, τη γεύση, ενώ συγχρόνως ταξιδεύουν με συναίσθημα , όταν τις απολαμβάνουν », λέει η σεφ- σοκολατοποιός.

Στο ατελιέ της, στο Rhode- Saint- Genèse , η Αποστολίδη και η ομάδα της αποξηραίνουν τα βύσσινα, ετοιμάζουν ένα σπιτικό λικέρ, καβουρδίζουν ή καραμελώνουν τα αμύγδαλα και τα φιστίκια από την Ελλάδα, για να εγγυηθούν μια μοναδική γευστική εμπειρία με κάθε δημιουργία. Δεν προσθέτουν καθόλου ζάχαρη στο 85% από αυτά- η φύση θα κάνει τη δουλειά της.  Επιπλέον, τις περισσότερες φορές, δεν προσθέτουν επιπλέον (ζωικό) λίπος, ούτε προϊόντα λακτόζης, προτείνοντας έτσι μια σειρά από vegan προϊόντα, τα οποία της αρέσει να τα αποκαλεί «mock pralines».

 

ΑΓΑΠΗ ΜΑΡΓΕΤΙΔΗ

Food Editor, Δημοσιογράφος Γεύσης

Γεννημένη στην Αθήνα, υπήρξε επί τριάντα τέσσερα συναπτά έτη τραπεζικό στέλεχος, οκτώ από τα οποία στο Παρίσι. Μετά από την δια παντός αποχώρησή της από τον τραπεζικό κλάδο το 2013, απαντά στο ψευδώνυμο The Frozen Banker. Η μεγαλύτερή της ευχαρίστηση είναι να καταστρώνει μενού αποπλάνησης, να χώνεται στη κουζίνα, να παίζει με την μαγειρική και να παρατηρεί τους φίλους της να απολαμβάνουν τις καινούριες γεύσεις που ανακάλυψε. Αγαπά όλες τις κουζίνες του κόσμου και αναζητά μανιωδώς την επόμενη γαστριμαργική εκστρατεία. Μπλέκει την μαγειρική με ιστορίες και σενάρια.

ΣΟΦΙΑ ΖΑΡΑΡΗ WomanHood

Για να δημιουργήσω ένα κόσμημα, τις περισσότερες φορές η έμπνευση έρχεται μέσα από τις εικαστικές τέχνες εν γένει, τον κινηματογράφο, την ποίηση, τα ταξίδια, τις επισκέψεις μου στα μουσεία του κόσμου.

Αυτή τη φορά έγινε η αντίστροφη πορεία. Η ‘Laskarina’, ένα σύγχρονο κόσμημα εμπνευσμένο από το επιστήθιο κιουστέκι που συναντούμε στις παραδοσιακές φορεσιές του 19ου και 20ου αιώνα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Ηλία Λαλαούνη τον Ιούνιο 2023, στην ομαδική έκθεση ‘History of Revolutions.

Τους επόμενους μήνες το έργο έφτασε να ταξιδέψει στην Αμερική, για να συνομιλήσει με άλλους Αμερικανούς καλλιτέχνες στα πλαίσια της Εβδομάδας Σύγχρονου Κοσμήματος της Νέας Υόρκης (NYC Jewelry Week), στάθηκε αφετηρία για να δημιουργηθεί μια σειρά από επιτοίχια κοσμήματα φτιαγμένα με την τεχνική του collage / assemblage, που αφηγούνται την ιστορία των γυναικείων αγώνων. Αγώνων για ζωή, ισότητα και ελευθερία στους οποίους μπορεί να ανατρέξει κανείς από την εποχή του Διαφωτισμού, την απεργία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857, τις Σουφραζέτες του 1913, τις φεμινίστριες της δεκαετίας του 70, μέχρι την επανάσταση των γυναικών του Ιράν στις μέρες μας.

Αναδεικνύοντας το θηλυκό σύμβολο, τα σύμβολα της έκφρασης και του λόγου, την μήτρα ως κέντρο του γυναικείου σώματος, την κυοφορία ζωής και ιδεών, την απελευθέρωση του γυναικείου σώματος, η σειρά επιτοίχιων κοσμημάτων ‘WomanHood’, αποτελεί ωδή στην γυναικεία φύση που φροντίζει και αγκαλιάζει με αγάπη τον κόσμο γύρω της, και την ίδια στιγμή βρίσκει την δύναμη να υπερασπίζεται με θάρρος τις δικές της αξίες.

View Also
Shopping Cart
Scroll to Top